V Británii zverejnili 4 finalistov prestížnej Turnerovej ceny za moderné umenie

02.05.2012 Celý región

Londýn 1. mája (TASR) - Britská galéria Tate dnes zverejnila mená štyroch finalistov Turnerovej ceny za moderné umenie, ktoré vyvolajú u kritikov a stúpencov najprestížnejšieho britského ocenenia zúfalstvo i nadšenie.

Medzi finalistami sú dvaja filmári, umelkyňa, ktorá kombinuje výtvarné umenie, film, sochárstvo a živé vystúpenie a klasický ilustrátor, vytvárajúci veľmi prácne detailné kresby.

Štyria finalisti sú Spartacus Chetwyndová, Luke Fowler, Paul Noble a Elizabeth Priceová. Ich dielo bude vystavené v galérii Tate v Londýne od 2. októbra a Turnerovu cenu odovzdajú spolu s finančným príspevkom 25.000 libier (30.750 eur) víťazovi 3. decembra v priamom televíznom prenose.

Spartacus Chetwyndová (38) sa premenovala v roku 2006 podľa rímskeho gladiátora a hovorí, že podobne ako svojím výtvarným umením provokuje aj zmenou mena. V okamihu, kedy prestane ľudí provokovať, mieni sa znova premenovať. Jej maľby, živé vystúpenia a sochárske inštalácie ručne vyrobených farebných kostýmov a masiek vytvárajú "atmosféru radostnej improvizácie".

Paul Noble (48) žije a pracuje v Londýne, kde vytvára precízne, veľmi detailné a technicky náročné kresby. Uplynulých 16 rokov kreslil fiktívnu metropolu Nobson Newtown, ktorá je rozsahom monumentálna.

Glasgowčan Luke Fowler (34) je známy svojimi filmovými portrétmi verejne známych osobností, ktoré boli marginalizované. Podľa galérie Tate evokuje nimi "atmosféru konkrétnej éry".

Elizabeth Priceová (45) oživuje existujúce archívy textov a hudby v starostlivo pripravených videoinštaláciách. Najnovšie dielo bývalej členky popovej skupiny z 80. rokov Talulah Gosh je inšpirované potopením nákladnej lode s takmer 3000 luxusnými automobilmi na palube. Zvuk, ktorý vytvorila, pozostáva takmer výlučne zo slov použitých v technických manuáloch a marketingovej komunikácii. Jej videoinštalácie kombinujú obraz, zvuk a fragmenty textov a často sú zamerané na špecifické objekty.

Britský bookmaker Ladbrokes dnes povedal, že stávkari favorizujú víťazstvo Chetwyndovej v pomere 7 ku 4. Jej sólové vystúpenia vraj priťahujú pozornosť na prvý pohľad. Druhým favorizovaným je podľa nich Paul Noble (stávky v pomere dva ku jednej).

Členmi poroty Turnerovej ceny 2012 sú Andrew Hunt, riaditeľ galérie Focal Point Gallery v Southend-on-Sea, Heike Munderová, riaditeľka múzea Migros Museum für Gegenwartskunst v Zürichu, Michael Stanley, riaditeľ Modern Art Oxford v Oxforde, Mark Sladen, riaditeľ Kunsthal Charlottenborg v Kodani a Penelope Curtisová, riaditeľka galérie Tate, ktorá je aj predsedníčkou poroty.

Turnerova cena sa udeľuje každoročne britským umelcom do 50 rokov veku za "výnimočnú výstavu alebo inú prezentáciu ich práce v posledných 12 mesiacoch".

Bola zriadená v roku 1984 a vyvolala verejnú debatu o tom, čo všetko je umenie. Kritici v minulosti obvinili víťazov z vytvárania diel, ktorých jediným cieľom bolo šokovať.

Diela tohtoročných finalistov predstavuje v obraze na svojej webovej stránke denník The Telegraph (http://www.telegraph.co.uk/culture/art/turner-prize/9238670/Turner-P rize-2012-nominees-in-pictures.html#?frame=2207838)

Zdroj: Reuters, Associated Press, Telegraph
 

Vyberte región